Om Rasen

Lejoncrona Kennel

- Uppfödning i liten skala av finsk lapphund

Tel. Hem: 046 - 80 08 8

Mobil: 0723 - 10 59 62

e-post: helene.lennartsson@veberod.com

Om Finsk Lapphund

-Varför valde vi då finsk lapphund till "vår" ras?

Den finska lapphunden är på sätt och vis den yngsta av de 3 raserna som har sitt ursprung i samernas arbetande hundar. Även om samerna under lång tid har använt dessa hundar som jakthundar och senare vallhundar i renskötseln så var det först 1968 som de första två finska lapphundarna blev registrerade av den Finska kennelklubben. Under 1950- och 60-talet genomfördes en rad forskningsresor i norra Skandinavien för att undersöka samernas arbetande hundar. Man fann främst två olika typer av hundar, en långsträckt hund med kortare päls, det som senare blev ursprunget till lapsk vallhund. Man fann också en kortare typ med längre päls. Det som blev registrerat som finsk lapphund eller svensk lapphund. Den finska lapphunden är idag en oerhört populär ras i hela Skandinavien och norra europa och ni förstår säkert varför.

Den är intelligent, modig, lugn, läraktig. Det är en arbetsvillig hund med mjuka drag. En riktig allround hund! Den passar de flesta hundintresserade, från dig som "bara" vill ha en trevlig familjehund - till dig som vill jobba lite mer med din hund.

Exempel på arbetsområden där den finska lapphunden idag används eller tränas är renvallning, lydnad, agility, räddning, bevakning och viltspår. Vi har tyvärr aldrig haft möjligheten att testa renvallning med våra hundar. Istället har vi tränat endel lydnad genom åren. Det har hundarna verkligen älskat.

 

Den finska lapphunden har också den fördelen att de flesta färgställningarna är godkända. Du kan som valpköpare få allt från enfärgade till viltfärgade hundar eller varför inte en svart eller brun med tantecken.

 

Man kan tro att det krävs en hel del pälsvård pga den långa, fina pälsen. Så är det dock inte. I skälva verket krävs det mycket lite borstning och ingen regelbunden badning för att pälsen skall hålla sig fräsch.

 

För ytterligare information klicka gärna nedan: